Studienamiddag over lokalisatiesystemen
30-05-2018 ::

Organizer: KU Leuven

Voor het lokaliseren van personen en objecten indoor en outdoor zijn verschillende technologieën voorhanden, elk met zijn voor- en nadelen. De keuze van de juiste technologie hangt af van de gewenste performantie, de kostprijs, de gebruiksvriendelijkheid en de specifieke toepassing en context. Tijdens deze studienamiddag willen we een overzicht aanbieden van de huidige state-of-the-art technieken, en van de nieuwe benaderingen die in het kader van verschillende onderzoeksprojecten ontwikkeld en getest worden.

 
Wanneer? 30 mei 2018, van 13u30 tot 18u00
 
Waar? Aula Gaston Eyskens, Van Den Heuvel Instituut, Dekenstraat 2, 3000 Leuven
Bereikbaarheid? Het Van Den Heuvel Instituut ligt op wandelafstand van het station van Leuven (10 min.). Parkeren kan in de ondergrondse garage van Campus Groep T aan de overkant van de straat.
Contactpersoon? Prof. Luc Geurts, luc.geurts@kuleuven.be 
 

Programma

13u30 – 14u00: Registratie en welkomstdrink
14u00 – 14u15: Verwelkoming en inleiding
 
14u15 – 14u50
“Indoor RF lokalisatie - technieken en uitdagingen”, door Dr. Stijn Wielandt
RF technologie wordt veelal gebruikt voor draadloze communicatienetwerken. Radiogolven bezitten echter ook interessante eigenschappen die benut kunnen worden voor indoor lokalisatie. Door bepaalde propagatiekarakteristieken op te meten, kan men de afstand of richting tot een zender inschatten, wat leidt tot diens locatie. Deze presentatie biedt een overzicht van de bestaande RF lokalisatietechnieken met hun voor- en nadelen.
 
14u50 – 15u25
“Visible Light Positioning voor Nauwkeurige Indoor Plaatsbepaling: Mogelijkheden en uitdagingen”, Prof. Nobby Stevens
Visible Light Positioning (VLP) is een veelbelovende technologie om op een goedkope én accurate manier indoor plaatsbepaling te kunnen doen. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de verschillende technieken, in combinatie met de daaraan gerelateerde uitdagingen.
 
15u25 – 16u00
“Sensorfusie voor nauwkeurigere en robuustere plaatsbepaling”, Ing. Robin Amsters
Elke technologie voor plaatsbepaling heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Door gebruik te maken van meerdere bronnen van informatie kan men positioneringssystemen bekomen die zowel nauwkeuriger als robuuster zijn. Deze presentatie geeft een overzicht van de meeste gebruikte sensorfusietechnieken en hun toepassingen in de praktijk.
 
16u00 – 16u20: Pauze
 
16u20 – 16u55
“Real-time tracking van personen met video camera’s”, Prof. Toon Goedemé & Ing. Wiebe Van Ranst
In deze presentatie tonen we aan dat ook camera’s kunnen gebruikt worden om personen te localiseren. De EAVISE onderzoeksgroep onderzocht in het kader van het m-sense project how personen op betrouwbare wijze gedetecteerd en gevolgd kunnen worden als ze in beeld komen van bewakingscamera’s. Zowel de state-of-the-art technieken voor detectie en tracking, als de nieuwe benaderingen van deze uitdagingen, zullen voorgesteld worden.
 
16u55 – 17u30
“Near-real-time traject matching voor het localiseren en identificeren van personen op bases van camerabeelden en smartphone sensoren”, Ing. Dimitri Vargemidis
Om personen die getrackt worden op basis van camerabeelden ook te identificeren kan gebruik gemaakt worden van de bewegingssensoren in de smartphone van deze personen. We stellen een traject matching algoritme voor die de trajecten vergelijkt van een efficiënte stapdetectieapplicatie op de smartphone met deze bekomen uit camerabeelden. Dit algoritme laat toe de positie en de identiteit van een persoon in near-real-time te bepalen.
 
17u30 – 18u00: Receptie en netwerking
 

Doelgroep

Alle ondernemers, onderzoekers en ontwikkelaars met interesse voor lokalisatiesystemen
 

Organisatie

Deze studienamiddag is een initiatief van twee onderzoeksgroepen van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven, m.n. het e-Media Research Lab van Campus Groep T Leuven en de EAVISE onderzoeksgroep van Campus De Nayer.
De studiedag kadert in een TETRA-project gesteund door VLAIO: “m-sense – innovatief gebruik van sensoren in mobiele platformen”
Verdere medewerking werd verleend door de onderzoeksgroep DRAMCO van Technologiecampus Gent.
 

Inschrijving

Inschrijven kan via de volgende link
 
Deelnameprijs is €50 voor deelnemers tewerkgesteld in ondernemingen, en €25 voor deelnemers uit instellingen voor hoger onderwijs. Voor leden van de gebruikersgroep van het m-sense project is de deelname gratis. Gelieve het juiste bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE09 4320 0000 1157 op naam van KU Leuven met als gestructureerde mededeling 400/0016/31659. In geval u een factuur wenst, gelieve contact op te nemen met financien.groept@kuleuven.be.
 
 
 
 


Subscribe to the DSP Valley Mailing List

If you would like to receive your own personal invitation for the DSP Valley events, fill out the subscription form.